За сайта

Добре дошли в най-посещавания български музикален блог. Тук може ще научите най-актуалното от родния и световен музикален бизнес и ще чуете песни на български артисти за първи път. Приятно разглеждане!
-Георги Паскалев (G'Fan)

GFan Music Boards's Fan Box

GFan Music Boards on Facebook

Чат

Анкета

Брояч

Stevie Wonder на живо в Mannheim



На 23 септември Stevie Wonder изнесе един уникален концерт в SAP Arena в Mannheim, Germany! Шоуто е част от световното му турне "A Wonder Summer's Night 2008". Това беше вторият ми концерт в тази зала и за втори път ме допуснаха с фотоапарат. За жалост този път залата не беше толкова пълна колкото за концерта на Coldplay, но за сметка на това моето място беше най-готиното в залата и виждах всичко перфектно.

Photobucket Photobucket

Stevie Wonder излезе на сцената в 20.20, придружен от една от красивите си беквокалистки и за моя радост нямаше подгряващ изпълнител. Шоуто започна със страхотно соло на хармоника, което беше достатъчно, за да изправи залата на крака. Нямам идея как се казва първата песен, която изпя. Всъщност концертът протече по различен сетлист от този, който аз имах и за който бях чел в нета. Второто парче беше "Master Blaster (Jammin')". Този човек пееше толкова бързо припева, че едвам се разпознаваше текста. След тези изпълнения попита дали в публиката има хора, които наистина могат да пеят и една голяма тълпа се стече към сцената. Накрая само двама се озоваха на сцената и направиха страхотни импровизации под негов съпровод. Шоуто продължи с около 10 песни, които нямам идея как се казват. По време на една от тях той и беквокалистите налапаха една тънка тръбичка, която беше закачена на микрофона. С тази тръбичка някак постигнаха един електронен ефект на гласа, ефект, който аз свързвам с Daft Punk.

Photobucket Photobucket

Шоуто продължи с песните "You And I", "When I Fall In Love" и "Don't You Worry About A Thing". До този момент Stevie непрекъснато се бъзикаше с публиката. Караше ни да издаваме звук все едно си отваряме устата за преглед на гърлото при доктор. Последвалата песен, "Visions", която беше изпълнена акустично, смени настроението в залата, защото в края й Stevie разказа за датата 31 май 2006, която обяви за най-големия кошмар в живота си. На този ден е починала майка му. После ни разказа за сън, който е сънувал седмица след смъртта й и който е причината той отново да реши да направи турне, за да благодари на всичките си фенове по света за благословията, която са му подарили и за възможността да направи живота на майка си толкова добър, колкото тя е заслужавала. Не мога да ви цитирам цялата тази реч, но беше наистина много трогателно и цялата зала остана с насълзени очи. Настроението бързо се оправи, особено за мен, защото последваха всички ми най-любими негови песни. За моя изненада изпълни "Part Time Lover", последвана от "Living For The City". Това беше и моментът, в който всички на партера се струпаха пред сцената и започна нечовешки купон. Останах страшно потресен, защото масата се състоеше от германци над 30-35 години и те танцуваха като луди...За момент дори се почувствах като в църква по време на госпъл изпълнение, когато Stevie изненадващо заби "Happy Birthday", за да поздрави пианистката си, която имаше рожден ден. Тя не знаеше за изненада и много се трогна.

Photobucket Photobucket


Последваха тоталните хитове "Signed, Sealed, Delivered, I'm Yours", "I Just Called To Say I Love You", "My Cherie Amour", която изпя заедно с публиката, и "Isn't She Lovely". Stevie пя точно два часа и половина и завърши грандиозното си шоу с хита "Superstition". По никакъв начин този разказ не може да пресъздаде емоцията, която подари тази легенда на всички в залата. За жалост не можах да направя клипчета, тъй като от охраната ми казаха, че с професионален апарат не можело да се снима и правех снимките много набързо зад гърба им... Един огромен поклон пред таланта на Stevie Wonder! Нямам търпение да издаде концерта на DVD и дори се надявам да запише нов албум!

3 коментара:

Анонимен каза...

Уау! Страхотно е, че си бил на концерта! Изключително много ти завиждам! :) Хубаво е, че все пак в блога ти намират място и изпълнители като Stevie!

G`Fan каза...

Бих писал много повече за такъв тип изпълнители, но ако ти прави впечатление в този блог хората се интересуват предимно от Britney и Rihanna т.е. на преден план е комерсиалното, а не талантът. Но то е нормално да е така, повечето посетители нямат 18 години дори.

Анонимен каза...

Britney e haresvana i ot 18+ :P
Vsqko vreme trqbva da si ima svoite izpulniteli!